fegyver
Az aikidó fegyveres gyakorlatai a kard- és botvívásból (kenjutsu, jodo), valamint a kardrántás művészetéből alakultak ki, amely stílusokban az Alapító magasan képzett volt. A II. világháború után azonban az amerikai megszálló erők betiltották a fegyveres gyakorlást, ezért sok iskola a mai napig nem gyakorol eszközökkel. A Nishio Shoji szenszej által alapított iskola viszont kiemelten foglalkozik ezekkel a fegyverekkel, mivel az aikidó mozdulatainak megértéséhez nagyon jó kiegészítők, amelyek segítségével jobban meg lehet érteni a megfelelő távolságot, a helyes testtartást és a kifinomult, könnyed mozgást.

Ken no tebiki és Jo no tebiki

Olyan gyakorlatokat takar, ahol a pusztakezes technikákat bokennel (fakard) és jo-val (123cm-es bot) hajtjuk végre. A kardot és a botot kreatívan, pontosan és könnyedén tanuljuk meg kezelni, elsajátítva az ütések, vágások, és szúrások megfelelő kivitelezését, a helyes testtartás és pozíció kialakítását, valamint a támadónk kontrollálását. Mivel ugyanazokat a mozdulatokat használjuk végig, mint a pusztakezes gyakorlás során, ezért ezek a technikák mélyebb megértést biztosítanak számunkra.

Ken tai ken

Kardot használunk kard ellen. Itt már a formák kicsit megváltoznak, hiszen mindkét fél fegyvert használ, de a lényeg változatlan: az aikidóban használatos technikákat képezzük le. Magas koncentrációt és koordinációt igényel a gyakorlás, mindeközben közel hoz minket a szamurájok legendás tudásának megértéséhez. Fontos kiemelni, hogy bár ezeknek a gyakorlatoknak a gyökere az élet-halál harcban gyökerezik, mi nem azért tanulmányozzuk, hogy ölni tanuljunk, hanem, hogy megértsük a kardvívás legfontosabb elemeit: az időzítést, a precizitást és a megfelelő irányultságot.

Ken tai jo

Botot forgatunk kard ellen. Felszabadult, lendületes és nagyon kreatív módon használjuk a botot, megtanuljuk forgatni, kihasználjuk a hosszát a karddal szemben és közben ugyanazokra a mozdulatokra építünk, mint a pusztakezes gyakorlatoknál. Nagy különbség a karddal szemben, hogy a bottal ütünk vágás helyett és mivel mindkét vége veszélyes, sok forgató mozdulatot sajátítunk el. Ez a fegyveres technikák magasiskolája.


Fegyverek

boken

tradícionális japán fakard. Számos változatban létezik, különböző anyagokból. Aikidó gyakorláshoz közepes súlyú változatot javaslok, amivel hatékonyan fejleszthető a mozgás koordináció.

jo

127cm hosszú, 23mm átmérőjű bot. Létezik vastagabb változat is, de a keskenyebbel könnyebben gyakorolhatóak a forgatások és egyéb összetett mozdulatok.

További oldalak:


« Pusztakezes gyakorlatok

Reggeli aikidó edzések

Hétfő, Szerda, Péntek reggel 7:00 – 8:30-ig

Árak:

Havi bérlet (naptári hónapra érvényes): 8.000Ft

Az első alkalom ingyenes!