A magyar

Takashi Kuroki edzőtábor 2016 Pardubice

Évente néhány alkalom nyílik arra, hogy mesterünkkel – Takashi Kurokival – találkozzunk, az egyik ilyen a hagyományosan tavasszal rendezett nemzetközi edzőtábor, amit a pardubicei Nishio Aikido csoport szervez. Több országból (Csehország, Lengyelország, Olaszország, Németország, Magyarország) is képviseltették magukat szervezetek és külsős érdeklődők, ami jó talaja volt a tapasztalat cserének.

Csoportkép az edzőtáborból

Csoportkép az edzőtáborból

Hazánkat hatan képviseltük, a Yurusu Aikido Dojo, a Chuusin Dojo és a True Style Dojo részéről. Kicsit döcögős indulás és 6 óra utazás után érkeztünk meg Pardubicébe, ahol kényelmi fokozatok szerint kettévált a csapatunk: szállodában illetve tornateremben alvókra. Mi a tornateremben rendezkedtünk be egy kiadós vacsora után, és az első estét a lengyel aikidókák társaságában töltöttük.

Egy mindenkiért, mindenki egyért...

Egy mindenkiért, mindenki egyért…

Lengyelországban – Csehországhoz hasonlóan – két évtizedes múltra tekint vissza a Nishio Ryu aikido. A stílus ott kifejezetten ismertnek számít országszerte, olyannyira, hogy már több stílusszervezetre bomlott a gyakorlók köre. Úgy látszik ezt a sorsot semmi nem kerülheti el helytől vagy művészeti ágtól függetlenül. Beszélgető partnereink között több instruktor volt, elmondható, hogy ők alkották az edzőtábor kemény magját, ami nem csoda, hiszen az egész aikidó pályafutásuk alatt ezt a stílust gyakorolták, ráadásul a Toho Iaidoban is dan fokozattal rendelkeznek. A jó hangulatú beszélgetés és iszogatás hajnalig tartott, aminek reggel azért éreztük a hatását.

Szombat reggeli hangulat

Szombat reggeli hangulat

Minden erőnkre szükség volt szombaton, mivel a szervezők – ki tudja miért? – az 5 óra gyakorlást egyben szeretik csinálni, minimális szünetekkel tarkítva. Az edzések nem voltak fizikailag megterhelőek, azonban a rengeteg fegyveres gyakorlat miatt szellemileg kifejezetten azok voltak. A mostani alkalommal elég domináns volt az iaido gyakorlás, de ezen felül számos gyakorlatnak ismerhettük meg újabb végrehajtási formáit, amelyeket a stílusra jellemzően pusztakézzel, pusztakéz kontra kard, pusztakéz kontra bot és kard kontra kard, illetve kard kontra bot felállásban gyakoroltunk. Szombaton legalább hatvanan voltunk, ami azért okozott problémákat a tatamin. Két-három óra gyakorlás után már nem volt ritka a “lefagyott” emberek látványa, akik tanácstalanul vakarták a fejüket. Némi büszkeséggel töltött el, hogy mi, akik csupán néhány éve (vagy még kevesebb ideje) követjük ezt a stílust, egész jól boldogultunk, alkalom adtán még segíteni is tudtunk másoknak.

A magyar "különítmény" és Kuroki mester

A magyar “különítmény” és Kuroki mester

A szombat estét már sokkal szolidabban töltöttük, lazítással, SMR hengerezéssel hoztuk magunkat formába és megbeszéltük a világ nagy dolgait, udvariasan visszautasítva lengyel barátaink újabb invitációját “csak egy sörre”. Ettől függetlenül vasárnap elég kimerülten kezdtünk bele az újabb edzésekbe. Iai formák, botos alap gyakorlatok és összetett szabad kezes formák voltak a terítéken. Kuroki mester kicsit tágította a határokat, természetesen a rá jellemző kedélyes módon. Búcsúzóként megkaptuk a tavaly megszerzett kyu fokozatok diplomáit, én pedig sikeres vizsgát tettem 2. dan fokozatra. Ez a fokozat majdnem 4 évvel követte az első dan vizsgámat, amit nem érzek bajnak, sőt úgy érzem, hogy még nagyon fel kell nőni a feladathoz, bőven van hova fejlődni ebben a stílusban. Az eredményemért köszönettel tartozom Németh Ferinek, a Nishio aikido hazai honosítójának, a Yurusu Aikido csapatának és persze a tanítványaimnak, hiszen egy dojoban minden elért fokozat a közösség érdeme. Tanítványaimnak ez úton is gratulálok, hogy gond nélkül vették az újabb akadályt és a “legsötétebb” porral teli, vízhiányos pillanatokban is helyt álltak, ellentétben néhány veteránnal, akik ekkor már a kispadról követték az eseményeket. Legközelebb szeptemberben találkozunk a mesterrel, addig meg van a “házi feladatunk”: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

Marci és Kuroki mester

Marci és Kuroki mester

Povázsai Laci