Fascia Release Terápia Oklevél - Povázsai László

Új fejezet a fejlődésben: kötőszöveti terápia és önterápia

Nagyjából négy éve határoztam el, hogy teszek valamit azért, hogy hajlékonyabb legyek, bár mint sok minden más az életemben ez is egy összetettebb koncepció része volt. Akkor elmentem jógázni, az ott tanultakat beiktattam az edzéseimbe. Aztán elkezdtem karatézni, rájöttem, hogy a testemben megmagyarázhatatlan, visszatérő fájdalmak vannak, amiken nem segít semmilyen nyújtó, lazító gyakorlat. Később jött az edző képzés, az anatómia és edzés elmélet órák, majd ezt követte egy stretching tanfolyam, ahol a vezető oktató gyógytornász volt. Kikértem a véleményét, elküldött ortopéd orvoshoz, majd elkezdtem végezni a gyakorlatokat, amiket végül nem sikerült beültetnem az életmódomba. Maradt a fájdalom és a vágy, hogy tovább lépjek.

A tavalyi évben nagyon elfáradtam és úgy gondoltam, hogy 2016-ban változtatok sok mindenen, többek között az edzés módszereimen. Egy barátom javaslatára belekezdtem egy Testszobrászat elnevezésű kezelés sorozatba, ami a testünk természetes egyensúlyi helyzetét hivatott visszaállítani, kötőszöveti terápia segítségével és úgy érzem végre megtaláltam a hiányzó láncszemet a fejlődésemhez vezető úton és ez arra inspirált, hogy elvégezzek egy témába vágó tanfolyamot, hogy a módszer egy részét – az önterápiát – be tudjam hozni a reggeli aikido edzéseinkre is. A kezelés még most is tart, részletesen majd akkor számolok be róla, hogyha túl vagyok rajta, most következzen néhány sor a tanfolyamról és az eddigi tapasztalataimról.

Mi is az a kötőszövet?

A kötőszövet, vagy fascia nem más mint az egész testünket behálózó rendszer, ami teljesen beburkolja az izmainkat, ízületeinket, csontjainkat (is), behatárolja a mozgásunkat, a test formánkat – nagyon leegyszerűsítve. Fontos tulajdonsága, hogy rendelkezik saját “memóriával” vagyis akár a helyes, akár a helytelen mozgások mintázatait tárolja, valamint a sérülések, műtétek után keletkezett hegekre is “emlékszik”. Különböző láncokba szerveződve helyezkedik el a testünkben és nagymértékben kihat a testtartásunkra.

Fascia lánc

Fascia lánc

Hogyan lehet rá hatni ?

A fascia alakítható szövet, kicsit egyszerű hasonlattal élve olyan mint egy nylon zacskó, csak nem egyenletes a vastagsága. A kezelése lehetséges manuális terápiával – masszázs – illetve önterápiás eszközökkel – SMR henger, masszázs labda, stb. Mindkét esetben a cél az, hogy a kötőszöveti láncok mentén fellazítsuk a leragadt szöveteket, a becsomósodott izom csoportokat, amelyek így hatékonyabban tudják ellátni a munkájukat, gyorsabban regenerálódnak és a lerakódott méreg anyagokat is kipucoljuk. Mindez fájdalommal jár, egyéntől és állapottól függ, hogy mekkorától. A terápia közben teljes képet kapunk róla, hogy mi és hol van letapadva, ami alapján egy szakember azt is meg tudja mondani, hogy melyik terület okozza az egyensúlytalanságokat a testünkben, mivel minden, mindennel összefügg.

Hogy alkalmazhatjuk ezt az edzéseinkben?

Az önterápiás rész, vagyis az SMR hengerezés, kiválóan alkalmazható egy edzés végi levezetés képen. Örömömre szolgált, hogy a dojo tagok nagyon pozitívan álltak az új kezdeményezéshez és azonnal beszereztük a hengereket. Ezen a héten már el is kezdtük az edzés végi “görgőzést”, ami minden alkalommal negyed órát tesz ki és a heti három edzés alatt végig tudunk menni a teljes testen. Az “önkezelés” természetesen különböző erővel végezhető, annak függvényében, hogy kinek mennyire van letapadva egy adott terület a testében. Azt már rövid idő alatt is elmondható, hogy a reggeli “lazítás” jótékony hatása még másnap is érezhető, hosszútávon pedig tartóssá tehető vele testünk feszültség mentesítése. Itt jegyezném meg, hogy ha nagy a baj, akkor érdemes terapeutához fordulni.

C360_2016-02-13-19-04-46-414

Saját tapasztalataim

A hétvége során elvégzett tanfolyam kifejezetten hasznos volt, először mondhatom el edzői pályafutásom során, hogy olyan helyen tanultam, ahol komolyan veszik az oktatást. A Physiovit saját telephellyel rendelkezik, saját tanteremmel, konyhával, amelyek számomra luxusnak tűntek az eddigi tapasztalatok után. A tanfolyamot csak azoknak ajánlom, akik a manuális terápia után is érdeklődnek és ha valaki erre adná a fejét, az kösse fel a gatyáját, mert komoly fájdalmakkal járhat a kezelés. Azok számára akik csak a hengert szeretnék megtanulni használni, ott van a Youtube – legrosszabb esetben – vagy pedig számos fitness iskola által kínált egy napos tanfolyamok valamelyike.

Számomra megkérdőjelezhetetlen a technika hatása. Lassan közeledve a 40. évemhez úgy gondolom, hogy nagyon nem mindegy hogyan edzünk, mennyire igyekszünk megőrizni a testünk rugalmasságát, pláne ha arról van szó mint esetemben, hogy ezen a rugalmasságon (vagy inkább rugalmatlanságon) szeretnénk javítani.

Povázsai Laci